fbpx

Vijesti:

13. veljače 2023.

Most u proceduru uputio zaključak za razrješenje Zlate Hrvoj Šipek

Klub Mosta u saborski proceduru danas je uputio zaključak kojim Hrvatski sabor obvezuje Vladu RH da u skladu s odredbom članka 28. Zakona o državnom odvjetništvu podnese prijedlog o razrješenju glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek.

Naime, Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, u Izvješću za 2021. zataškala je činjenicu da su službene osobe DORH-a, uključujući i glavnu državnu odvjetnicu, 2021. kršile obvezujući zakonodavni akt EU kako bi od Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF-a) prikrile dokaze o prijevarama AP-ove miljenice i HDZ-ove ministrice Gabrijele Žalac.

Saborski zastupnici Mosta navode kako članak 8. Uredbe EU 883/2013 i članak 8. Uredbe EU 2020/2223 utvrđuju obavezu DORH-a da Europskom uredu za borbu protiv prijevara dostavi dokumente o prijevarama kojima se nanosi financijska šteta Europskoj uniji.

“Glavna državna odvjetnica je prije 14 mjeseci, 2021. godine, razotkrivena kako laže u Hrvatskom saboru kada je na pitanje zastupnika Grmoje odgovorila kako nije bila upoznata s predmetom Žalac. Međutim, nadzorom je ipak utvrđeno da je prethodno, 17. srpnja 2020., o predmetu Žalac održala sastanak s ravnateljicom USKOK-a, kojoj je nadređena.

Dakle, DORH je od Europskog ureda za borbu protiv prijevara, protuzakonito zataškavao dokaze o prijevarama Plenkovićeve ministrice, a Zlata Hrvoj Šipek je s najvišeg položaja u DORH-u sudjelovala u zataškavanju prijevara”, kažu u Mostu.

Osim toga i na samom predstavljanju izvješća za 2021. u četvrtak 9.2.2023. u Hrvatskom saboru glavna državna odvjetnica nije se pokazala kao vjerodostojna osoba kojoj se može vjerovati i koja ima potrebnu neovisnost i kredibilitet za nepristran u odlučan obračun s korupcijom.

Navedenim postupanjem Glavna državna odvjetnica prekršila je članak 28. stavak 1. točka 5. Zakona o državnom odvjetništvu, nanošenje štete ugledu državnog odvjetništva ili državnoodvjetničke dužnosti.
Slijedom svega navedenoga Klub zastupnika Mosta, predlaže da Hrvatski sabor obveže Vladu RH da u roku od 15 dana podnese prijedlog za razrješenje Glavne državne odvjetnice.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj