fbpx

Vijesti:

Marija Selak Raspudić
16. ožujka 2021.

Most traži hitnu privremenu obustavu cijepljenja AstraZenecom!

Zagreb, 16. ožujka 2021. – Nezavisni saborski zastupnici Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić osvrnuli su se na debakl EU vezano za nabavu cjepiva, istaknuvši da se opet  pokazalo kako su europski birokrati potkapacitirani za nošenje s bilo kakvom krizom i da odgovornost u konačnici opet moraju preuzeti nacionalne države.

Raspudić je istaknuo kako premijer Plenković slijepo slijedi briselske naputke zbog vlastitih interesa i odgovoran je što se Hrvatska nalazi na začelju Europe po procjepljenosti.

„Ako hitno ne obustavi cijepljenje Astrazenecom, bit će odgovoran i za moguće tragične nuspojave, ali i za rast nepovjerenja građana prema medicinskoj struci i nošenju s krizom. Građani treće životne dobi nisu trećerazredni građani! Hoće li Plenković ostati zadnji u Europi na braniku Astrazenece i preporuka WHO-a i EMA-e? Unatoč pokušajima mazanja očiju javnosti našim navodno dobrim vezama s Bruxellesom, sada je jasno kakav je stvarni položaj Hrvatske unutar EU“, rekao je Raspudić.

Marija Selak Raspudić rekla je kako je nesposobnost naših vlastodržaca došla do izražaja  kada je austrijski kancelar Kurz naglasio da je Hrvatska zakinuta u distribuciji cjepiva, a  naše vodstvo je tvrdilo da je sve u redu, a potom su podvili rep i stali uz Kurzovu inicijativu.

Hrvatska je treća od dna po razini procijepljenosti unutar EU. Tražimo izvješće o stvarnim rezultatima Plenkovićeva sastanka u Bruxellesu i odgovor je li  sastanak bio neuspješan. Osim toga, tražimo zauzimanje stava i ispravno adresiranje problema, nisu krive farmaceutske kompanije, nego države članice koje su se dogovarale mimo zajedničkog dogovora. Nužna je revizija ugovora s proizvođačima cjepiva. Ako naručujemo nove količine cjepiva od drugih proizvođača, mogu li se otkazati viškovi naručenog cjepiva koje neće stići na vrijeme ili ćemo gomilati medicinski otpad jednom kada stignu, a više nam neće biti potrebni? Hoće li Hrvatska plaćati penalizaciju jer cjepivo nije isporučeno kada je obećano? Tražimo da se propišu jasne upute i protokol koji će odrediti koga se cijepi s Astrazenecom, a koga s Pfizerom ili nekim drugim proizvođačem cjepiva. Osobito imajući u vidu skandale povezane s „cijepljenjem preko veze“ i činjenicu da, ovisno o dobi, nisu sva cjepiva jednako učinkovita. Zagovaramo i snažniji angažman liječnika obiteljske medicine u informiranju posebno ugroženih skupina građana“, iznijela je zahtjeve Selak Raspudić.

Osim toga, istaknula je da su nužni jedinstveni kriteriji na razini EU o prelasku granice zemalja-članica, kako bi se spriječila diskriminacija i osigurala ravnopravnost građana EU.

„U Hrvatskoj se trenutno uopće ne prepoznaju cijepljeni kao zasebna kategorija građana koja se ne mora testirati prilikom ulaska u zemlju, a potvrda o preboljenom Covidu vrijedi samo 3 mjeseca. Slovenija, primjerice, prepoznaje kategoriju cijepljenih građana, a potvrda o preboljenom Covidu vrijedi 6 mjeseci“.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj