fbpx
Matotan
25. travnja 2021.

Most predstavio nezavisnog kandidata za Koprivničko-križevačkog župana i kandidata za gradonačelnika Križevaca

Koprivnica, 24.4.2021. – Mostovci su danas održali dvije konferencije za novinare, u Križevcima i u Koprivnici, na kojima je Most predstavio svog kandidata za gradonačelnika Križevaca, Mladena Tenodija i nezavisnog kandidata za župana Koprivničko-križevačke županije, Zdravka Matotana, a uz kandidate novinarima se je obratio i saborski zastupnik Mosta, Nino Raspudić.

Zdravko Matotan, rođen u Kutnjaku u poljoprivrednoj obitelji, školovan u Koprivnici, a Agronomski fakultet završio u Zagrebu, gdje je magistrirao i doktorirao, naglasio je kako je jedan od rijetkih koji se je s doktoratom vratio u proizvodnju u rodni kraj, u Podravku.

„Radeći 30 godina u razvoju poljoprivrede kao poljoprivredni stručnjak, predavao sam i u Mostaru na Agronomskom fakultetu i u tih 20 godina odgojio sam generacije studenata. Do sada nikada nisam pripadao ni jednoj političkoj stranci niti sam našao idola u politici. Idola sam našao u znanosti, prof. Radovana Kranjčeva, kojega većina od vas zna, biolog je koji je ostao vjeran Crkvi i dan danas radi na dobrobit društva. Od nedavno sam prijevremeno umirovljen, a prije toga radio sam kao direktor razvoja poljoprivrede, u unapređenju poljoprivredne proizvodnje našeg kraja. Poznajem ne samo županiju, nego i sva područja Hrvatske i šire, gdje se je odvijala bilo kakva poljoprivredna proizvodnja i to je jedan od razloga da su me kolege sličnog svjetonazora uspjeli nagovoriti da pokušamo nešto napraviti i na političkoj sceni. Teško je, razgovarao sam s mnogim ljudima, svi vide probleme, svi znaju rješenja, ali rijetko tko želi podmetnuti svoja leđa i nastojati riješiti barem dio tih problema. I evo, ja sam se toga primio i nastojat ću da se u našoj županiji pozitivni trendovi pomaknu“, objasnio je Matotan.

Zdravko Matotan rekao je da im je osnovni cilj osnažiti gospodarstvo jer, kako kaže, samo gospodarstvo koje je temeljeno na zdravim osnovama, na korištenju prirodnih resursa, koje spaja poljoprivredu s prerađivačkom industrijom koja treba biti tehnološki visoko napredna, može opet pokrenuti ovaj kraj.

Moramo oživjeti ruralna područja. Svake godine naš kraj napušta više od tisuću mladih, obrazovanih ljudi jer se u ovim uvjetima ne mogu snaći. Nastojat ćemo stvoriti uvjete da ti mladi imaju adekvatnog posla i da ih ponovo vratimo ovdje. Koprivnicu je nužno povezati sa brzom cestom i osloboditi ju od tranzitnog prometa koji je danas prisutan. Također, važna nam je borba za očuvanje okoliša. U blizini je brdo na kojem se gomila otpad ne samo iz naše županije nego i iz okolnih županija. Moj princip je prvo očistiti vlastito dvorište, znači sve što se može zbrinuti, zbrinuti prije deponiranja, a onda to smeće nužno mora negdje završiti. Ali imamo mi dosta svog smeća i ne treba nam smeće iz okoline“, zaključio je Matotan.

Nino Raspudić rekao je kako sa Zdravko Matotanom ima jednu zajedničku stvar, a to je da su na isti način prelomili da uđu u politiku i pokušaju nešto učiniti.

„Jednako kao ni on, nikada nisam bio član ni jedne stranke i dan danas sam nezavisni kandidat. Imam svoju akademsku karijeru i sređen život, ali čovjek dođe do granice kada pita samog sebe – hoću li ja stajati sa strane, gunđati, kritizirati i promatrati iz svoje udobnosti to što se događa ili ću pokušati nešto učiniti i promijeniti. Ja sam tu odluku donio i nisam požalio, i da nisam ušao u sabor bio bih jednako spokojan, ali ne bi bio spokojan da sam nastavio samo gledati to sve što se zbiva. Utoliko respektiram odluku Matotana da kao potpuno realiziran i ugledan čovjek uđe u ovu bitku za župana. Druga njegova prednost je stručnost, jer je vrhunski poljoprivredni stručnjak koji je ostavio trag i u mom rodnom Mostaru. Zastupnik sam 2. izborne jedinice, zastupam i ljude iz Koprivnice i ono što ponavljamo su tri ključne stvari: brza cesta, problem otpada i makinacije oko Podravke. Izborom kandidata kao što je dr. Matotan siguran sam da će Koprivničko-križevačka županija

doživjeti procvat, a ono što mogu reći u ime našeg Kluba u Saboru je da će imati našu snažnu potporu“, rekao je Raspudić, te je pozvao građane da izađu na izbore.

Mladen Tenodi, kandidat za gradonačelnika Križevaca, rekao je da se njegov predizborni program temelji na njegovom dugogodišnjem iskustvu u upravljanju i djelovanju u javnom sektoru društvenih djelatnosti Grada Križevaca, grada povijesti, kulture i sporta, školstva, grada sakralnih objekata i osam crkvenih tornjeva.

„Ključne točke našeg izbornog programa su:

 • Predškolski odgoj i osnovnoškolsko obrazovanje
 • Srednjoškolsko obrazovanje
 • Visoko školstvo i znanost, bespovratni studentski krediti i stipendije
 • Kultura, osigurati prostorne uvjete za početak rada Državnog arhiva za područje Koprivničko-križevačke županije, suorganizirati Varaždinske barokne večeri u Križevcima, pokrenuti križevaške glazbene večeri
 • Sport i rekreacija, dodatna sredstva za sportski rekreativni centar, dvoranske sportove i sportove na otvorenom prostoru
 • Društveni razvoj, potpore OCD-u, udrugama građana s područja grada s ciljem jačanja civilnog i građanskog društva
 • Socijalni program, potpora egzistencijalno najugroženijem sloju stanovništva
 • Ekonomski i tehnološki razvoj grada, otvaranje grada prema investitorima s ciljem otvaranja novih proizvodnih pogona i radnih mjesta
 • Razvoj i potpore u poljoprivredi, potpore proizvođačima i projekt zdrava hrana
 • Komunalno gospodarstvo, zaživjeti projekt aglomeracije, osigurati prostorno uređenje i zaštitu okoliša
 • Prometna infrastruktura, mogući zaobilazni pravci grada s ciljem rasterećenja gradskog prometa
 • Razvoj turističke ponude s naglaskom na razvoj vjerskog turizma

Podsjetimo se da demokracija nije samo na dan izbora, nego cijeli izborni mandat i zato vas pozivam da nam se pridružite i aktivno sudjelujete u izradi programa razvoja našeg grada“, objasnio je Tenodi, a zatim je još jednom pozvao sve građane da izađu na izbore.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj