fbpx

Vijesti:

10. studenoga 2021.

Grmoja: Da ima imalo morala, Andrej Plenković bi danas dao ostavku zbog afere u kojoj je uhićena Gabrijela Žalac

Zagreb, 10. studenoga 2021. – U Hrvatskom saboru održana je rasprava o paketu Vladinih pravosudnih zakona u kojoj je u ime Kluba Mosta sudjelovao predsjednik saborskog antikorupcijskog vijeća i zastupnik Mosta, Nikola Grmoja.

U raspravi u kojoj su oporbeni saborski klubovi istaknuli kako su sva četiri zakona samo tehnikalije koje se ne mogu nazvati pravosudnom reformom dominirala je ipak rasprava o aktualnim uhićenjima bivše ministrice Gabrijele Žalac i aktualnog ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica.

„Da ima imalo morala, Andrej Plenković bi danas dao ostavku. Osramoćeni smo pred europskim institucijama, osramoćeni smo pred Europom, dolaze u pitanje sva financiranja putem europskih projekata“, istaknuo je Grmoja u svojoj raspravi naglasivši kako je jedno od ključnih pitanja što je oko ovih istraga radila glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek s obzirom da su domaća tijela istraživanja i kaznenog progona u slučaju ove afere zakazala, a postupke sada vode europske institucije, OLAF i Europski javni tužitelj.

Grmoja se osvrnuo i na pokušaje predsjedavajućeg sjednice sabora, Željka Reinera, da opomenama suzbije raspravu o ovoj temi.

„Da nama ured Europskog javnog tužitelja hapsi članicu predsjedništva HDZ-a i bivšu ministricu koju je premijer Plenković ovdje branio u Hrvatskom saboru i koju se niste udostojali ni maknuti iz predsjedništva HDZ-a. I vi ste oduzeli danas ovdje riječ kolegama koji su o ovoj temi govorili“ upozorio je Grmoja potpredsjednika Sabora Reinera. 

U svojoj raspravi Grmoja je postavio i pitanje te zatražio očitovanje o postupanju tijela za ovjeravanje Ministarstva financija u aferi „software“.

„Je li tijelo za ovjeravanje Ministarstva i kada ovaj izdatak za plaćeni software ovjerilo kao ispravan i tražilo povrat kroz izjavu o izdacima. Ako nisu, jesu li nešto znali, a ako jesu, zašto to nisu prijavili nadležnim institucijama“, zaključio je Grmoja.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj