fbpx

Vijesti:

16. veljače 2022.

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić: „U zadnji čas se donosi pravilnik za upise u srednje škole, nepromišljeno i bez jasnog cilja“

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić na današnjoj se konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru osvrnula na prijedlog o bodovanju djece prilikom upisa u srednju školu, koji se gura u zadnji čas, tek je pušten u javno savjetovanje, pa bi učenici pred sam upis u škole, saznali za nova pravila o prijemnom ispitu.

„Što radi ministarstvo? Koji je to tajming, sredina veljače, a oni tek razmišljaju o ovako važnim izmjenama. Hoće li djeca na vratima srednje škole saznati da ih čeka i prijemni ispit? Je li to humano nakon stresa koji su prošli i ozbiljnog porasta mentalnih oboljenja oboljenja i anksioznosti, već prepoznatih posljedica covida? Ako smo se ikada pitali koliko je situacija s inflacijom odlikaša i pritiskom oko upisa u srednje škole loša, to nam najbolje govori činjenica da se djeca natječu koje će biti bolesnije da bi osiguralo bod, a time i željenu školu. Problem postoji i prije svega je na ministru da kaže u čemu je problem kada se ukida bod za zdravstvene poteškoće, on treba ustanoviti sustav koji će moći razlučiti tko sve ulazi u tu skupinu djece i možemo li staviti pod isti nazivnik primjerice, blažu alergiju i dugotrajno liječenje učenika od zloćudne bolesti?! Ovakvo ishitreno postupanje ukazuje na potpuni nedostatak senzibiliteta resornog ministarstva za najranjiviju društvenu skupinu kojoj je potrebna posebna skrb i poticaj pri nastavku obrazovanja. I u tom smislu očekujem hitnu reakciju pravobraniteljice za osobe za invaliditetom i pravobraniteljice za djecu!“, istaknula je Selak Raspudić.

Izložila je svoje zastupničko pitanje u kojem ju je zanimalo ima li mjesta manipulacijama prilikom upisa učenika u prve razrede srednje škole zbog velikog broja roditelja koji su joj se obratili oko mogućih malverzacija prilikom upisa u MIOC, jednu od najelitnijih zagrebačkih gimnazija.

„Ono što je evidentno, a što je prevršilo svaku mjeru normalnog i moralno prihvatljivog ponašanja su manipulacije prilikom upisa u srednje škole i to konkretno u prestižnu zagrebačku XV. gimnaziju, popularni MIOC, a vezano uz dodatne bodove dobivene na osnovu težih zdravstvenih teškoća, s tim da ova škola upisuje učenike na temelju ocjena, prijemnog ispita i dodatnih bodova. Pretprošle godine oko 80 učenika od 208 upisanih u XV. gimnaziju imalo je dodatni bod na teže zdravstvene teškoće. Govorimo o najboljim osmašima grada Zagreba, s prosjekom 5.0. Neki od njih imali su još dodatne bodove na osnovi natjecanja iz pojedinih nastavnih predmeta ili sportskih natjecanja i na osnovi rastavljenih roditelja ili teže socijalne situacije i u te dodatne bodove uopće ne ulazim i svakako podržavam učenike koji su to zaslužili svojim radom. No, bodovi na teže zdravstvene teškoće su definitivno pokazatelj manipulacije i iskrivljenog sustava jer je gotovo nevjerojatno da 80 učenika odlikaša, većinom i sportaša ima teže zdravstvene teškoće. Jasno je da je to odgovornost onih koji te bodove izdaju (Zavod za zapošljavanje prilikom profesionalne orijentacije učenika u 8.razredu, a na temelju preporuke školskih liječnika NZZJZ Dr. Andrija Štampar). Problem je u tome što se svi školski liječnici ne pridržavaju istih zadanih kriterija (nema nikakve kontrole), a Zavod za zapošljavanje očito nema kriterija te dodjeli bod na težu zdravstvenu teškoću svakom učeniku koji im je upućen od strane školskog liječnika pa čak i onom koji ima primjerice samo alergijski rinitis, nepravilno držanje ili blagu astmu. Roditelji koji su s time upoznati rade pritisak da djeca dobiju bod, a obzirom da nitko to ne gleda kao neko veliko zlo malo po malo dolazimo do toga da 80 učenika odlikaša ima bod na teže zdravstvene teškoće. Ostalih 400 učenika koji pristupi primjenom su na taj način u startu degradirani i diskriminirani jer nisu “ulovili” bod na “težu” zdravstvenu teškoću te oni da bi se uopće izjednačili s ovima koji imaju bod moraju riješiti 4 zadatka više“, izložila i pojasnila zastupnica.

No, priča naravno ima i drugu stranu, istaknula je Selak Raspudić: „Djeca sa zdravstvenim poteškoćama koja nisu kriva jer neka djeca odnosno roditelji zloupotrebljavaju sustav. Tu dolazimo do toga da djeca za ozbiljnijim zdravstvenim poteškoćama često imaju zbog zdravstvenih poteškoća i poteškoće u učenju pa u samom startu imaju lošije ocjene svojih zdravih vršnjaka. Zatim dijete sa zdravstvenim poteškoćama i poteškoćama u učenju ima izuzetno ograničen izbor i  u nepovoljnijoj je poziciji od zdravog djeteta jer mu je većina strukovnih programa nedostupna obzirom na ograničenja zdravlja. Mnoga djeca, primjerice s bolesnim srcem, nisu uopće mogla ići u školu zbog covida i već dvije godine imaju online nastavu, ta su djeca odavno prepoznata u sustavu zbog svog zdravstvenog stanja i nije teško provjeriti tko je doista ozbiljno bolestan, a tko ima blažu proljetnu alergiju zadnjih godinu dana“.

No, to nije jedini problem ovog prijedloga pravilnika. Premda je poželjno da znanje provjereno pri upisu u srednju školu donosi više bodova, to ne rješava problem superodlikaša koji i dalje ostaju u prednosti, treba ozbiljnije pregledati sustav i naći gdje je problem, a to je odgovornost ministra.

„I brojna druga pitanja ostaju neodgovorena: kako će ti prijemni izgledati? Hoće li postojati neki unificirani modeli za predmete koje sve škole provjeravaju? hoće li se i kako prilagoditi djeci sa zdravstvenim poteškoćama? Da li će onda postojati obaveza da škole prilagode prijemne djeci s poteškoćama i da im se osiguraju pomoćnici kao na maturi? npr. hoće li dijete sa disleksijom dobiti pomoćnika da mu čita test za upis u srednju koju je dobio po preporuci zavoda za zapošljavanje? Postoje inspekcije, problem treba detektirati, istražiti, a krivce koji iskorištavaju sustav kazniti i pravilnike prilagoditi da se spriječi ovakva zlouporaba u budućnosti, a ne kažnjavati djecu koja doista imaju zdravstvene poteškoće zbog superodlikaša čiji roditelji ne biraju sredstva da bi ostvarili željeni cilj upisa u prestižnu gimnaziju. kakvu mi poruku time šaljemo?“, poručila je Selak Raspudić.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj